Schaatsster Dione Voskamp: volwaardig topsporter, nu nog inkomen

november 26, 2020

Laatbloeier op weg naar top

Dione Voskamp (23) zette haar eerste stapjes op de ijsbaan bij de Haags-Westlandse schaatsvereniging HVHW. Na een langere aanloop staat ze op het punt van doorbreken. Komend weekend wacht het NK Sprint. ”Door Tim Beck”

Het is vroeg in de morgen, maar Dione Voskamp klinkt energiek en opgewekt. Klaar voor een nieuwe dag. Ze vertelt zin te hebben om later die dag te trainen in ijstempel Thialf. Sinds anderhalf jaar woont de in De Lier opgegroeide Voskamp in Friesland, waar haar leven vooral in het teken staat van schaatsen. ,,Ik rijd voor Development Team Fryslân en ben serieuzer gaan leven voor mijn vak. In de regionale selectie van Zuid-Holland was ook alles goed geregeld, maar het leven van een topsporter is niet enkel trainen. Ik heb in Heerenveen geleerd dat het een levensstijl is. Ik heb de stap pas later gezet, omdat ik in de selectie van Zuid-Holland lange tijd schaatsers voor me had die beter waren. Ik kon nog naar hun niveau toegroeien.”

Eigen bedrijf

In 2019 belandt Voskamp op het punt dat ze zelf de beste is in de selectie en merkt ze dat het tijd is om verder te kijken. ,,Uiteindelijk kom je op een leeftijd dat je eerlijk naar jezelf moet zijn. Je beseft: als ik prof wil worden dan moet ik echt ervoor gaan. Ik heb doelbewust gekozen voor het bestaan van topsporter, terwijl ik in Den Haag en de Zuid-Hollandse selectie er inrolde. Je wordt gevraagd voor selectiewedstrijden en ziet wel wat gebeurt. Het was meer een hobby, terwijl het nu óók mijn werk is.”

Nog voor ze de zin heeft uitgesproken nuanceert Voskamp haar woorden. Ze traint negenmaal per week, maar ervan leven kan ze niet. Bij haar ploeg zijn alle randzaken op orde, maar een inkomen krijgt Voskamp niet. Ondanks dat ze onlangs tijdens de NK Afstanden vijfde werd op de 500 meter. ,,Als schaatser is het in Nederland lastig om te beginnen als betaald sporter. Er is zoveel concurrentie. In Noorwegen heb je een selectie van tien schaatsers, maar bij ons is de schaatswereld veel groter. Momenteel moet ik creatief zijn om iets te verdienen.”

Voskamp is creatief. Ze heeft haar eigen bedrijf opgericht. Met Di-One Design ontwerpt ze onder meer logo’s, flyers en folders. Op die manier bekostigt ze het dagelijkse leven. ,,Al de vrije tijd naast het schaatsen stop ik in mijn bedrijf. Voordat ik begon werkte ik deeltijd bij een bedrijf in ’s-Gravenzande en in Friesland in Joure. De combinatie werd steeds lastiger. Ik was iedere dag heen en weer aan het rennen, terwijl ik zelf steeds meer opdrachten kreeg via mijn netwerk. Ik kan meer tijd erin steken, want na mijn schaatstrainingen ben ik thuis vrijwel iedere avond bezig voor mijn bedrijf.”

Laatbloeier

Voskamp bindt voor het eerst ijzers onder rond haar vijfde bij de Haags-Westlandse schaatsvereniging HVHW. Pas op haar veertiende rijdt ze haar eerste wedstrijd. Een jaar later wordt ze gekozen voor de regionale selectie Zuid-Holland. ,,Mijn moeder schaatste vroeger ook NK’s, maar behoorde nooit tot de besten. Het eerste NK dat ik zelf reed, won ik. Als je wint vind je het op die leeftijd al snel leuk. Ik ben nog lid van HVHW en mijn moeder schaatst er nog. Ik hoor zo nu en dan iets over de vereniging via mijn moeder, maar het is niet dat ik vaak contact heb met mensen daar.”

Voskamp staat te boek als een pure sprinter. De kilometer is eigenlijk al te lang voor haar. Het NK Sprint van komend weekend zal ze niet winnen. ,,Het is mijn doel om op de 500 meter mee te gaan doen in internationale wedstrijden. Door corona is het afwachten of het toernooi doorgaat, maar mijn hoofddoel dit seizoen is plaatsing voor het wereldkampioenschap afstanden. Dat heb ik in me op de 500 meter. Ik ben een laatbloeier en sinds ik naar Heerenveen ben verhuisd blijf ik me ontwikkelen. Ik kom steeds dichter bij de top. Het doel is om in de nabije toekomst voor een commerciële ploeg te rijden. Het zou gaaf zijn als ik tijdens trainingen kan zeggen dat het écht mijn werk is.”

Leave A Comment

Schrijf je in voor de nieuwsbrief