De zomertraining in Heerenveen

juni 24, 2020

De zomertraining in Heerenveen

Op de site GewestFryslan.nl  kan je de blog over mijn zomertrainingen lezen!

Fotos zijn gemaakt door: Martin De Jong

De onderdelen die wij nu zoal doen zijn: fiets-, skeeler-, loop-, kracht- en springtrainingen Teamsprint

Voor de 23-jarige Dione Voskamp uit De Lier (ZH) en nu woonachtig in Heerenveen is het haar tweede jaar bij het Gewest Fryslân Langebaan, ze is gespecialiseerd in de sprintafstanden. Vorig seizoen wist Dione zich tijdens het World Cup Kwalificatie Toernooi met een 38,37 op de 500 meter te plaatsen voor de internationale ISU World Cup toernooien. Na haar wereldbekerdebuut in het Wit-Russische Minsk nam ze ook deel aan World Cup-wedstrijden in Polen en Kazachstan. In Nur Sultan (voorheen Astana) wist Dione door een overwinning in de B-groep met een 38,72 zich te plaatsen voor A-groep in het Japanse Nagano. Naast haar prima tijd op de 500-meter (38,73) mocht Dione met teamgenootjes Sanneke de Neeling, Michelle de Jong ook de Teamsprint rijden, ze verrasten met de winnende tijd. “Ik heb vorig jaar een goede stap gemaakt in mijn schaatscarrière. Voor het nieuwe schaatsseizoen ben ik van plan om dat door te trekken.”

Corona-problemen

“Door de corona-problemen was het lastig te overzien of het schaatsseizoen wel door zou gaan dit jaar. In het corona-tijdperk heb ik veel op de racefiets gezeten, ondanks dat het rustmaand was voor de schaatsers. Het was vaak goed weer en ik heb veel alleen trainingsrondjes gefietst. Dit was prima te doen, omdat ik zelf kon kiezen hoelang en hoe hard ik wilde gaan. Nu de voorbereidingen op het schaatsseizoen weer van start zijn gegaan en omdat de corona-regelgeving iets versoepeld zijn, mogen wij gezamelijk in kleine groepjes weer trainen. Daarbij houden we ons zo goed als mogelijk aan de regels van het RIVM, we gaan creatief met de situatie om. Het is maar te hopen dat alles weer snel zo als vroeger wordt.”

Zomer trainingen

“Voor de zomertrainingen vind ik het heerlijk om in een gebied te wonen waar je met allemaal gemotiveerde sporters samen naar een doel toe kan werken. De onderdelen die wij nu zoal doen zijn: fiets-, skeeler-, loop-, kracht- en springtrainingen. Ieder trainingsonderdeel heeft een andere intensiteit. Op de skeelers hebben we ondermeer duurtraining gedaan, waarbij we steeds drie minuten in de kniehoeken diep moesten zitten, met tussendoor steeds drie minuten rust. De krachttraining in Thialf bestaat uit verschillende been- en bovenlichaamoefeningen zoals een squat of bankdrukken.

Voor de fietstraining zijn we ook vaak bezig op een viaduct. Wij fietsen dan vanaf Heerenveen ongeveer 20 minuten naar het viaduct toe omdat daar door onze trainer Henk Hospes meestal aardig wat sprintjes gepland staan. Het is de bedoeling dat we dan zo’n 10 seconden volle bak omhoog fietsen, met daarna een paar minuten herstel en dat een aantal keren, tot je helemaal op bent. Dit is heel goed voor je reactie en sprongkracht dat heel nuttig is voor op het ijs straks.

Op de atletiekbaan doen we een SAQ training, dat staat voor Speed, Agility en Quickness, het woord zegt het al snelheid, behendigheid en reactievermogen. We doen veel sprintjes en reactie-oefeningen en tussendoor rekken.  We zijn intussen een paar maanden bezig in het zomerseizoen en kunnen door meetpunten, zoals bij de fietstest zien of we vooruit gegaan zijn en dat is nu al te zien! Als team zijn we aan elkaar gewaagd en proberen het beste uit onszelf te halen, maar desondanks gunnen we het elkaar ook! Tijdens de trainingen moeten we oppassen dat we 1,5 meter afstand van elkaar houden i.v.m. de coronavirusmaatregelen.

Gelukkig zijn na de beperkingen van de corona-regelgeving de faciliteiten weer grotendeels terug. De krachttraining in Thialf, het skeeleren op de skeelerbaan in Sint Nicolaasga en de looptraining op de atletiekbaan in Heerenveen, bij elkaar opgeteld zijn we ongeveer 20 uur per week in actie, wat meestal bestaat uit zo’n 12 verschillende trainingen.  Zo de planning nu is gaan we in augustus weer langzaam het ijs op.”

Leave A Comment

Schrijf je in voor de nieuwsbrief